Újabb példa a fővárosi pazarlásra

Félmilliárd forintot költ a BKV Zrt. a 3-as metró saját különálló URH rádiórendszerének kiépítésére, pedig a cégvezetés egyetlen kérő levél megírásával beléptethetné az áprilisban tűzesetet is produkáló metróvonalat a tűzoltóság által is használt országos készenléti rádióhálózatba, az ugyanis már évek óta működik a Kőbánya-Kispest és Újpest közötti alagútban.

A beruházással kapcsolatban az is fontos kérdés, miért döntött a cégvezetés egyáltalán úgy, hogy a kék metró műszaki irányítását továbbra is saját URH-rádiórendszerrel oldja meg, amikor a metróalagútban már évek óta felszerelték, és működik az az EDR-rendszer, amely katasztrófaszituációkban a tűzoltók és a mentők kommunikációját biztosítja.

Az EDR-be való belépéshez nem lett volna szükség félmilliárdos közbeszerezésre sem, az ugyanis ingyenes. A kormányzati célú kommunikációs hálózatok használatáról szóló kormányrendelet szerint a belépést a közigazgatási informatikai infrastruktúráért felelős miniszternél, azaz Fellegi Tamásnál kell kérvényezni. A csatlakozást és a rendszer ingyenes használatát pedig az EDR szolgáltatást felügyelő Kopint-Datorg Zrt. engedélyezi.

Staudt Gábor, a Jobbik budapesti elnöke, néhány héttel ezelőtt a főváros gazdálkodásával, az új adók bevezetésének ötletével kapcsolatban kijelentette: „A fővárosban van pénz. Nem új terhekre van szükség, hanem megfelelő programra.”

Index.hu nyomán barikad.hu