Az elszámoltatás folytatását akarja a Jobbik

2013. szeptember 12.

Az ellenzéki párt törvénymódosítással segítené tovább a folyamatot, amelyet szerinte a kormánypártok elszabotáltak. A Jobbik lehetővé tenné, hogy a hivatalos személyek panasszal élhessenek, ha elutasítják feljelentésüket.

Staudt Gábor ellenzéki képviselő azt mondta, a Fidesz több mint egy éve hivatalosan lezárta az elszámoltatást, amelynek eredményeként 2012 végéig "mindössze" hét vádemelés történt a 2002 és 2010 közötti MSZP-SZDSZ-kormányzással összefüggésben.

A politikus szerint az bizonyítja leginkább, hogy a kormány nem kívánt komolyan foglalkozni az elszámoltatással, hogy egy 2011 júliusi törvénymódosítással bevezették: csak azon feljelentések elutasítása miatt lehet panaszt tenni, amelyben a feljelentő egyben sértett is.

Csakhogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a hatóságok és a köztestületek kötelesek a hatáskörükben tudomásukra jutott bűncselekményt jelenteni - folytatta, rámutatva: a hivatalos személyeket feljelentési kötelezettség terheli, miközben nincs lehetőségük panaszt benyújtani, ha a hatóságok "mondvacsinált okokkal elutasítják a feljelentést vagy lezárják a nyomozást". Szerinte ez sok esetben előfordul.

Staudt Gábor abszurdnak nevezte, hogy ennélfogva például az országgyűlési vagy önkormányzati képviselők sem élhetnek panasszal a hivatalos eljárásuk során észlelt visszásságok ügyében tett feljelentéseik elutasítása esetén. Éppen ezért a jobbikos képviselő kezdeményezi a büntetőeljárásról szóló törvény olyan értelmű módosítását, hogy hivatalos személy által tett feljelentésekre állítsák vissza a panaszjogot.

MTI