A Jobbik önkormányzati szinten is büntetné a politikusbűnözőket

A politikusbűnözés elleni harc a Jobbiknak mindig is kiemelt célja volt, ezért a párt az elmúlt időszakban több javaslatot is benyújtott a témában – emlékeztetett hétfői sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Hozzátette: a párt programjában is szerepelt kezdeményezésük, a Btk. duplatételes szigorításként elhíresült javaslatcsomag, ami nemcsak az országgyűlési képviselőkre, hanem az önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre is vonatkozik.

A politikus hangsúlyozta: ha a Jobbiknak lehetősége lesz rá, akkor bevezeti azt a rendszert, hogy dupla büntetést írna elő a Btk. annak, aki visszaél közmegbízatásával és közpénzt tulajdonít el.

A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: ezekben az esetekben nemcsak arról van szó, hogy komoly összegeket loptak el az elmúlt évtizedekben, de a közbizalmat is súlyosan sértik, és a Jobbik szerint ennek meg kell jelennie a büntetési tételekben is.

A párt azon túl, hogy dupla büntetési tétellel sújtaná a közszereplőket, a vagyonelkobzás lehetőségét is kiterjesztené.  Amennyiben egy közmegbízatását gyakorló személy nem tudja bizonyítani, hogy a nevén szereplő vagyontárgy törvényes eredetű, akkor abban a pillanatban életbe lépne a vagyonelkobzás.

Staudt Gábor közölte: azért, hogy ezt a rendszert be is lehessen tartani, javasolják, hogy az ötezer fölötti települések önkormányzati képviselői és polgármesterei esetében legyen kötelező a vagyonosodási vizsgálat a ciklus végén.

Mint azt korábban megírtuk, a Jobbik nyilvános vitára hívta az októberi önkormányzati választáson induló valamennyi főpolgármester-jelöltet. Staudt Gábor elmondta, a vitára hívott jelölteket szerdán az országgyűlési képviselők irodaházába várják, ahol reményeik szerint demokratikus körülmények között megbeszélhetik a vita lebonyolításának körülményeit.

Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltje az MTI-n keresztül üzent Staudt Gábornak, hogy elfogadja a vitára való kihívást. A Jobbik főpolgármester-jelöltje emlékeztetett: levélben elküldte vitára való invitálást a jelölteknek. Hozzátette: mindenkit vár a vitára való egyeztetésre, aki hétfőn délután négy óráig leadja az ajánlásokat.

Szerettük volna megtudni, hogy a főpolgármester-jelöltek vállalják-e a vitát, azonban a cikkünk megjelenéséig csak az LMP-től kaptunk választ. A párt sajtóosztályától megtudtuk, Csárdi Antal minden vitára készen áll, amelyen be tudja mutatni a programját.

alfahir.hu