A Jobbik azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy tegyék kötelezővé a parlamenti bizottságok - legyenek az állandóak vagy eseti vizsgálóbizottságok - előtti megjelenést és a távolmaradókat sújtsa büntetőintézkedés. Mint ismeretes a Quaestor-ügyben Volner János a Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke beidézte Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert és Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy a bizottság megtudja, mit tud a KKM és az MNB vezetősége a Quaestor-ügyről. A beidézettek azonban távol maradtak a meghallgatástól. Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szankciók híján nem veszik komolyan a bizottsági idézéseket és ellehetetlenítik a testületek munkáját.

A politikus emlékeztet arra, hogy még 2010 szeptemberében javasolta a Jobbik a Btk. módosítást, hogy a népképviseleti szerv vizsgálatának akadályozását törvény büntesse, szavai szerint ez a módosítás, pontosan ezekre az esetekre vonatkozhatott volna. Az új Btk. módosításának vitája folyamán, ezt a Fidesz leszavazta.

Staudt azt mondta, hogy mindössze annyi előrelépés történt ez ügyben, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságán beidézés esetén, a meg nem jelenés az szabálysértés lett. Emlékezett, hogy emiatt egyedül Mesterházy Attila ellen indult eljárás, a Simon-ügyben, de ezt is lezárták, mert a bíróság “furcsa indoklása” szerint az MSZP egykori elnöke nem bírhatott az adott ügy szempontjából releváns információkkal. Holott a bíróság jogszabály-értelmezésének kizárólag arra kellett volna vonatkozni ami a törvényben áll, miszerint a meg nem jelenés büntethető, hiszen ha egy ilyen népképviseleti bizottság valakit megakar hallgatni, arra bizonyára meg van az oka. Staudt azt mondta, hogy eddig egyedül egy pártelnök, Vona Gábor jelent meg a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén idézésre, ellentétben például Orbán Viktorral. Gyurcsány Ferenc egyenesen a közösségi oldalán üzente meg, amikor beidézték, hogy nem megy el a bizottsági meghallgatásra.

A Jobbik a Nemzetbiztonsági Bizottsággal kapcsolatos már létező, büntethető tényállást, minden bizottságra kiterjesztené. Staudt úgy véli, hogy az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat még a mai napon az Országgyűlés elé kerülhet. Az ellenzéki vezető erejének politikusa azt mondta, ha a Fidesz tényleg érdekelt az elszámoltatásban, a közélet megtisztításában, a brókerbotrányok tisztázásában, akkor támogatni fogja a javaslatot. Staudt Gábor szerint az a minimum, hogy ezt megszavazza a Fidesz, de ha így sem sikerül elérni a sikeres bizottsági meghallgatásokat, keményebb lépéseket is eltudna képzelni a Jobbik, hogy ne lehessen “packázni az emberekkel”.